Stijgende transporttarieven in 2024? Dit moet je weten

Vandaag de dag is het voor elke organisatie essentieel om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen die van invloed zijn op je energiekosten. Onlangs heeft TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, aangekondigd dat de transporttarieven in 2024 naar verwachting opnieuw sterk zullen stijgen. In deze blog bespreekt Barend Goes, marketeer bij iwell, de redenen achter deze stijging, de mogelijke gevolgen voor organisaties en manieren waarop je hiermee kunt omgaan.

Waarom stijgende transporttarieven?

De stijging van de transporttarieven bij TenneT wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanzienlijke stijging van de elektriciteitsprijzen in Europa. Sinds de tweede helft van 2021 zijn de prijzen gestaag gestegen en deze trend heeft zich voortgezet in 2022. Deze prijsstijgingen hebben directe invloed op de inkoopkosten bij TenneT. Om deze kosten te dekken, verhoogt TenneT de transporttarieven naar verwachting met tachtig tot negentig procent voor hoogspanning en met 120 tot 135 procent voor extrahoogspanning in 2024.

De mogelijke impact op organisaties

Voor organisaties betekent deze stijging dat de netbeheerkosten fiks toenemen. Dit kan leiden tot financiële uitdagingen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en deze kostenstijging in overweging te nemen bij je bedrijfsplanning en begroting.

Mogelijke maatregelen voor bedrijven

Hoewel je zelf uiteraard weinig invloed hebt op de transporttarieven van netbeheerders, zijn er wel een aantal stappen die je kunt nemen om de impact ervan te beperken. Zo kun je energiebesparende maatregelen toepassen, door je energieverbruik te optimaliseren, te investeren in energie-efficiënte apparatuur en het implementeren van hernieuwbare energieoplossingen. Door bewust om te gaan met energie en te investeren in duurzame technologieën, kun je mogelijk je energiekosten terugbrengen. Zo draag je tegelijkertijd bij aan een groenere toekomst.

Overweeg een slimme batterij voor energieopslag

Een andere concretere strategie om de impact van stijgende transporttarieven te verzachten, is door gebruik te maken van duurzame energie, zoals zonnepanelen. Er zijn verschillende subsidies en regelingen om je hierbij te ondersteunen. Als je dat combineert met slimme batterijsystemen, gaat er minder duurzame stroom verloren en kan duurzame elektriciteit geleverd worden op het moment dat je het nodig hebt. Daarnaast neem je zo je energie in eigen beheer en verlaag je de transportkosten die jou in rekening worden gebracht. Je kan dan namelijk uit de voeten met een kleinere netaansluiting met bijbehorende lagere kosten.  Zo verlaag je niet alleen je energierekening, je vermindert ook je ecologische voetafdruk en draagt bij aan het op gang houden van de energietransitie.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Always up to date

The latest articles, whitepapers and other news always in your inbox? Subscribe to our newsletter.